China op de Kaap

Geen categorie

Gelegenheid 100 jaar Chinezen in Nederland
Locatie Katendrecht-Rotterdam
Resultaat Divers
Realisatie 2011-2013
Makers Erika Blikman, Pao Choi en Yuen Han Lam

In 2011 werd in veel steden stilgestaan bij het feit dat de eerste Chinezen zich 100 jaar geleden in Nederland vestigden. Zo ook in Rotterdam, vooral in de wijk Katendrecht (in de volksmond ook wel De Kaap genoemd), waar de eerste Chinese migranten voet op Nederlandse bodem zetten.

In het kader van de viering 100 jaar Chinezen in Nederland zijn Erika Blikman en Yuen Han Lam samen met een groep jonge, enthousiaste ontwerpers, kunstenaars en culturele professionals in 2011 gestart met China op de Kaap. Dat jaar hebben zij het Chinese karakter van de Kaap en in het bijzonder de Chinese gemeenschap in Rotterdam in de schijnwerpers gezet. Daarmee hebben ze niet alleen de rijke geschiedenis laten herleven, maar is er ook gekeken naar de Chinese gemeenschap van nu.

China op de Kaap is uitgegroeid tot een mix van kunst en immaterieel erfgoed over thuisgevoel, een authentiek basaal gevoel wat iedereen kent maar moeilijk te omschrijven is. Daar waar woorden tekort schieten laat beeldende kunst zijn kracht zien. Vooral voor migrantengroepen heeft thuisgevoel vele betekenissen. Enkele van die aspecten worden belicht in de kunstprojecten Vaderlandse schat, het immateriële erfgoed project Afscheidsfoto en in het community art project Chinese Moestuin. Ze brengen de identiteit van de Chinese gemeenschap uit Nederland in beeld, vanuit het perspectief van de familie/migratiegeschiedenis en vanuit de eetcultuur.

Het programma bestond uit  diverse tentoonstellingen en festivals. Hieronder een overzicht van de activiteiten:

  • Jubileumfeest (festival)
  • Wereldhavendagen (festival)
  • Kaap aan Tafel (eetbeleving)
  • Double Happiness (expositie)
  • Smell & Tell (eetbeleving)
  • China Art now (festival)
  • THUIS (boek)

Meer informatie op de projectwebsite China op de Kaap. Foto’s gemaakt door o.a. Danielle van der Schans en Janneke van Steenderen.