Het Groene Hart

Geen categorie

Locatie Crooswijk, Rotterdam
Eindproduct Publicatie (omslag 450 g Wild White, binnenwerk 150 g Munken Pure, typografie Brandon Grotesque en Neutra)
Realisatie 2015
Makers Erika Blikman, Dik Vuik, Laura van Mourik en Asako Takahashi

‘Bij Heineken was het credo: hard werken, veel lol. Je maakte lange dagen maar er werd veel gelachen. Je moest tegen een stootje kunnen, want de sfeer was direct en een beetje plagen hoorde erbij. Maar je kon altijd van elkaar op aan. Behoorlijk Rotterdams, dus.’

Met het verdwijnen van de Heinekenbrouwerij uit Crooswijk raakten ook de verhalen van de brouwers en medewerkers op de achtergrond. In dit bijzondere boek wordt de geschiedenis van de bierbrouwerij in Rotterdam vastgelegd. Heineken zit in het dna van de (oud-)medewerkers. Als medewerker speelde je familie- en sociale leven zich voor een groot deel bij Heineken af. En dankzij het sociale netwerk bleef dat ook nog na je pensionering zo. Wie eenmaal deel uitmaakte van de “Heinekenfamilie” bleef dat voor de rest van zijn leven.

Historicus Dik Vuik en fotograaf/beeldend kunstenaar Erika Blikman zochten naar verhalen van (oud-)medewerkers die de brouwerij aan de Crooswijksesingel van binnen en van buiten hebben gekend. Na 1976 werd de brouwerij grotendeels gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe woonbuurt. Alleen het monumentale kantoorpand van architect Willem Kromhout aan de Crooswijksesingel bleef gespaard. Nu wordt aan deze blijvende herinnering in steen een boek toegevoegd dat de verbondenheid levendig beschrijft.

Het Groene Hart is een boek waaraan veel oudere Rotterdammers hun hart kunnen ophalen. Het voorwoord is historicus Paul van de Laar.

Boek is te koop via uitgeverij Trichis.
Met dank aan alle (oud-) medewerkers en familieleden van voormalige medewerkers van Heineken die hebben meegeholpen aan het boek. Speciaal aan Silvia Romijn, de moeder van Heineken, die ons met raad en daad bij stond. De realisatie kwam tot stand met bijdragen van DKC, Deelgemeente Kralingen-Crooswijk en Heineken.

Foto’s o.a. gemaakt door Corrie de Kruif.