Nieuwe buren

Geen categorie

Locatie Museum Rotterdam, Rotterdam
Resultaat Tentoonstelling en boek
Realisatie 2010

Een nieuw huis, nieuwe buren en een nieuwe buurt. Beeldend kunstenaar Erika Blikman maakte het zelf mee en legde het proces van haar verhuizing naar Crooswijk en de wederzijdse kennismaking met haar buurtgenoten vast in foto´s en film. Het Historisch Museum Rotterdam toont in het Schielandshuis haar poging om van Crooswijk haar thuis te maken. De bezoeker volgt Blikman wanneer ze als kersverse Crooswijker contact legt met haar nieuwe buren en initiatieven neemt om plezierig samen te leven in de buurt. De tentoonstelling wordt op donderdag 20 mei om 15.30 uur geopend in het Schielandshuis. Bij de opening wordt ook het rijk geïllustreerde boek Nieuwe Buren gepresenteerd.

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis. Ook voor de buurt is het spannend: wie zijn de nieuwe mensen die hier komen wonen? Beeldend kunstenaar Erika Blikman brengt dit hele proces bij haar verhuizing naar Crooswijk origineel in beeld. Ze betrekt een nieuw huis, een pand aan de Spiegelnisserkade waarvoor een hele rij oude huizen gesloopt is. Schoolvoorbeeld van het proces dat ook in Crooswijk stedelijke vernieuwing heet. Het idee dat een oude wijk wordt gerevitaliseerd met nieuwe woningen, dus nieuwe mensen. Dat moet voor een andere sfeer zorgen. De kansen voor de wijk vergroten.

Thuis voelen begint met het inrichten van het nieuwe huis en het kennismaken met de directe buren. Het pand aan de Spiegelnisserkade blijkt twee groepen bewoners aan te trekken: gepensioneerden en tweeverdieners. Erika Blikman laat zien hoe het interieur van haar nieuwe buren eruit ziet en fotografeert zelfs de slaapkamer.

De volgende stap is het verkennen van de nieuwe buurt en het kennismaken met de andere buurtbewoners. Erika Blikman besluit direct contact te zoeken met de buurt. Met een medebewoonster neemt ze deel aan een buurtcursus handenarbeid. Daar krijgt ze het ongenoegen van de oude bewoners en ex-bewoners te horen: de buurt is wel erg veranderd, er zijn heel veel nieuwe buren, Crooswijk bestaat niet meer.

Een volgend initiatief gaat een stap verder. Ze doet mee aan mixen in Crooswijk van Welkom in Rotterdam. Een oude en nieuwe bewoner fotograferen samen de mooiste en lelijkste plekken van de wijk. De expositie  Door de ogen van de ander in buurtcentrum De Tamboer is het resultaat. Ook het uitlaten van de hond blijkt een manier om kennis te maken en een praatje aan te knopen. Erika Blikman legt het vast onder de noemer ik bijt niet.

Mensen maken de buurt door er te leven. Dat is niet alleen wonen, maar ook winkelen, spelen, kinderen naar school brengen, meedoen aan activiteiten, etc. Zo krijgt de buurt een eigen vertrouwde sfeer. Nieuwe buren…Crooswijk verandert in het Schielandshuis laat letterlijk zien hoe dit langzaam maar zeker kan gebeuren.

 Naar aanleiding van de tentoonstelling is er ook een boek uitgegeven door Post Editions.