Wakker worden in de Ebenhaëzerstraat

Geen categorie

Gelegenheid Thuis op Zuid, een samenwerkingsinitiatief tussen Zuidzijde en &tree
Locatie Cultuurwerkplaats Carnisse, Rotterdam
Resultaat Interventie
Realisatie 2013
Makers Erika Blikman en Yuen Han Lam

Blikman en Lam willen de identiteit van de Ebenhaëzerstraat verbeelden in een performance/kunstwerk. Dit bij de wijk passende Gesamtkunstwerk is een visuele interpretatie van het thuisgevoel van buurtbewoners. Het ogenschijnlijk alledaagse ritueel als een ontbijt krijgt binnen de nieuwe context een andere betekenis door de vorm die de makers er aan geven.
De vorm is sterk afhankelijk van de input van de buurtbewoners. We geloven dat deze manier van werken een beeld/symbool/icoon oplevert, dat uniek is voor de straat en past bij de bewoners.
Daarnaast willen we de bewoners van de Ebenhaëzerstraat en omgeving stimuleren om kunst meer te integreren in hun dagelijkse leven, zodat ze vaker in aanraking komen met kunst. Het neveneffect is dat saamhorigheidsgevoel en identificatie met de wijk zal toenemen, omdat ze met elkaar iets gemaakt en beleefd hebben wat specifiek voor hun omgeving is. Maar ook omdat ze iets wat privé is (zoals ontbijten) met elkaar delen. Het project zet buurtbewoners aan het denken over vraagstukken zoals de betekenis van thuis, en hoe verschillend dat voor iedereen kan zijn. Hierdoor kan beter begrip voor elkaar bereikt worden. Dit maakt het tot een duurzaam kunstproject.

Door intensieve samenwerking met buurtbewoners gedurende vier weken ontdekken we in gesprekken wat thuis en ontbijten voor ze betekent. De biografische elementen en expressiemiddelen als persoonlijke verhalen, interpreteren we om zo tot een verbeelding te komen. Er ontstaan zo ‘rekwisieten’ voor de ochtendvullende ontbijtperformance op 21 december 2013.
Tijdens de performance zijn de bewoners toeschouwer en deelnemer tegelijk. Ze zullen namelijk gedurende de performance het ‘ontbijt’ nuttigen en terwijl ze dat doen de betekenis ervan ontdekken en ervaren. Tevens wordt in een object, sculptuur of installatie dit thuisgevoel op iconische/symbolische wijze in beeld gebracht onder de naam ‘de straatkrant’.

Blikman en Lam: “Aanknopingspunten voor ons zijn de ontbijten die de Werkplaats om de week voor buurtbewoners organiseert. Normaliter is ontbijten iets wat we (in Nederland) binnen de warmte en veiligheid van ons eigen huis doen. Maar met het neerzetten van deze ontbijtperformance, ontstaat er in de toekomst wellicht een nieuw gezamenlijk ritueel, waarbij de ‘rekwisieten’ een blijvende rol kunnen spelen”.